Milí priatelia, určite sa aj vy tešíte, že sme zase o rok bohatší. Na začiatok tohto si teda doprajeme jedlá z plodiny, ktorá má bohatú históriu a je aj veľmi bohatá na živiny. Aby sme sa ešte viac obohatili. O veľké množstvo bielkovín, vlákniny. A tiež o minerály a vitamíny. To všetko sú prednosti nášho hrdinu v hlavnej úlohe – cíceru. Jeho kvality oceňujú po celom svete, keď ľudia z neho pripravujú chutné a výživné pokrmy už tisíce rokov. Pravdepodobne aj rímsky učenec Cicero bol priaznivcom tejto strukoviny, čo by mohlo naznačovať jeho meno. Čo zaručene vieme a súhlasíme s ním, že priateľstvo zdobí život a že bez neho je to smrť. Nám spôsobuje radosť, že cez jedlo na našej komunitnej akcii sa utužujú staré priateľstvá a vznikajú nové.
Čo všetko sa teda dá pripraviť z cíceru, čo je možné doniesť na náš spoločný stôl? Len cicvor (nárečovo cícer a dnes hlavne nadávka ) by neskúsil pripraviť niečo z týchto jedál a nápojov – hummus, falafel, rôzne verzie cicerových šalátov, pražený cícer, cícerová polievku, cícerové kari. Možno tiež pripraviť vegánsku verziu šaksuky. Alebo cícerový guláš, cícerové placky, či chlieb (socca), cícerovú kašu (puree). Aj sladké pokrmy ako brownies, palacinky, či cookies. A na dôvažok aj nápoje ako kávu, smoothie alebo mlieko. Príďte s nami zažiť chvíle pokojnej zábavy pri všakovakých vegánskych dobrotách! Bez zbytočného utrpenia zvierat. Zoberte rodinu alebo svojich priateľov, prineste smiech a pripojte sa k nám! Nech sa spoločne zabavíme a naplníme žalúdky vegánskymi jedlami a nápojmi! A naše srdcia nasýtime úsmevmi a rozhovormi s tými, ktorí priestor Stanice zaplnili svojou milou prítomnosťou. Tešíme sa na vás a vaše s láskou pripravené vegánske pochúťky.
Ako to funguje a ako sa môžete zapojiť:
Vegánske nedele sa konajú raz mesačne a každá z nich má svoj prívlastok (napr. strukovinová, indická, tradičná, vianočná), ktorý vám napovie, na aké jedlo sa môžete tešiť a v akom duchu môžete aj vy jedlo na spoločný stôl navariť.
Vstup na večeru je zadarmo, aj keď na stoloch sa vždy nachádzajú „kasičky“ na dobrovoľný príspevok, z ktorých hradíme náklady na suroviny organizačnému tímu, ktorý dbá na to, aby na stole bolo vždy aspoň niečo pripravené. Všetky zvyšné peniaze vždy na konci roku spočítame a venujeme organizáciám, ktoré sa venujú opusteným zvieratám. Konzumné je teda dobrovoľné.
Vegánska nedeľa je komunitná akcia, a preto očakávame, že sa do varenia zapojíte aj vy, naši hodujúci. Jedinou podmienkou je, že vaše jedlo bude vegánske. Ak neviete variť, nestíhate nič pripraviť alebo vám je vegánska strava ešte cudzia, tak i tak ste samozrejme vítaní. Pokojne príďte medzi nás tiež. Je fajn sa stretnúť s novými ľuďmi a ochutnať nové jedlá.
Ako zdroj inšpirácie, čo a ako variť, môže poslúžiť verejná FB skupina Vegánske recepty zo Stanice Žilina-Záriečie: https://www.facebook.com/groups/327637734270907. Poteší nás, ak sa aj vy zapojíte do pridávania receptov jedál alebo nápojov, ktoré nám na akcii chutili.
Pripomienka: budeme radi, ak si donesiete vlastné nádoby a príbor, ktoré si po večeri odnesiete a tým odbremeníte prírodu od zbytočného odpadu. Snažíme sa používať kompostovateľný riad, vždy je však lepšie si umyť vlastnú misku a lyžicu .
Ďakujeme!
Tešíme sa na stretnutie a spoločne strávený čas s vami.
Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique.
Závodská cesta 3/2844, Žilina, 010 01, Slovakia
info@stanica.sk
Café-bar a záhrada sú otvorené každý deň od 12.00 do 22.00. Počas večerných predstavení, koncertov, festivalov a ďalších akcií sme otvorení aj dlhšie.